Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?


waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk

Hoogbegaafde mensen leggen gemakkelijk verbanden en denken supersnel. Een aanwinst voor elk bedrijf, zou je denken. Toch gaat het vaak niet van een leien dakje op de werkvloer en benutten veel getalenteerde werknemers hun potentieel niet. Burn-out, bore-out of jobhoppen komen bij deze groep dan ook vaak voor. Hoe komt dat? Expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx, professor aan de UHasselt, legt het uit in een nieuw college van de Universiteit van Vlaanderen.

Bron: radio1.be


Slechts 1 op de 5 hoogbegaafden voelt zich goed in zijn job, en heeft het gevoel dat ie zijn talent kan benutten. “Er heerst een zeer grote ontevredenheid, en die blijft niet zonder gevolgen” zegt professor Kathleen Venderickx in het nieuwe college van de Universiteit van Vlaanderen.

Ze deed onderzoek binnen die groep van ontevreden mensen en zag daar twee types van mensen. Je hebt er die demotivatie en verveling ervaren maar die toch hun job blijven uitoefenen, soms met een bore-out of een burn-out tot gevolg. Anderen – 77 procent! - gaan dan weer jobhoppen: vaak van werkgever veranderen.

“Straf” vindt Venderickx. Zeker in tijden waarin bedrijven het uitschreeuwen dat ze op zoek zijn naar talent. “Maar het talent van 8 op de 10 hoogbegaafden benut men niet. Erger nog: men jaagt het weg, of men blust het uit.” In Vlaanderen en Nederland alleen al gaat het om meer dan een miljoen.