Bauke (16) uit Tubbergen is beter in Engels dan menig docent, dankzij games: ‘Nog nooit meegemaakt’
Nooit eerder slaagde een mavoleerling van Canisius Tubbergen voor het prestigieuze Cambridge examen Engels. De Tubbergse Bauke Vlierman flikt ’t em wel. En naar eigen zeggen puur op gevoel. Dankzij computergames.
Hij is niet tweetalig opgevoed of hoogbegaafd. Van een talenknobbel is ook geen sprake. „Frans en Duits zijn zelfs een ramp”, vertelt Bauke Vlierman. „Maar ik ben goed in Engels.” ‘Goed’ is volgens Ebo van der Laan een understatement. De teamleider havo-vwo en tto en docent Engels zit naast de vierdejaars mavoleerling aan tafel in de vergaderruimte in Canisius Tubbergen. „Ik neem mijn petje diep af voor Bauke. Wat heeft hij een prestatie geleverd. Ik loop 33 jaar mee in het onderwijs, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”
Normaliter alleen weggelegd voor docenten
Vlierman slaagde vorige maand voor het Cambridge examen. Het examen Engels kenmerkt zich door het bijzonder hoge niveau dat normaliter slechts weggelegd is voor onder meer tto-leerlingen en docenten. In elk geval zelden of niet voor een mavoleerling.
Deftige Engelse woorden
Zelf blijft Bauke er nuchter onder. „Ik vond het niet enorm moeilijk”, laat hij weten. „Vorig jaar, in drie mavo, deed ik vervroegd centraal examen Engels. Ik slaagde met een tien. Engels spreek en schrijf ik puur op gevoel. Grammatica zegt me niet zoveel. Dat heb je ook niet nodig tijdens het gamen. Daar heb ik namelijk zo goed Engels door geleerd. De games speel ik met tegenstanders uit de hele wereld, waarbij Engels de voertaal is. Ik denk even vaak in het Engels als in het Nederlands. Ook bij andere vakken en als ik niet game. Het zit gewoon in mij. Cambridge is wel anders dan ‘gewoon’ Engels”, vindt hij. „Je moet veel deftiger woorden gebruiken zodat je kunt laten zien dat je goed Engels spreekt en het ook begrijpt.”
Examinatoren van Universiteit Utrecht, Cambridge kijkt na
Het Cambridge-examen wordt jaarlijks wereldwijd afgenomen op dezelfde dag. Scholengemeenschap Canisius en Pius X College in Almelo hebben daarin een samenwerkingsverband. Samen hebben zij voldoende leerlingen om intern het Cambridge-examen te mogen afnemen. De examinatoren komen van de Universiteit Utrecht. Vlierman: „Het examen duurde twee dagen: een dag schriftelijk en een dag mondeling. Ik vond het een gek idee dat alle Cambridge-kandidaten op dat moment dezelfde opgaven maakten. Na afloop werden de resultaten opgestuurd naar Cambridge in Engeland. Daar wordt alles nagekeken.”
Bioscoopbon voor de excellente prestatie
Om te slagen dient het aantal behaalde punten minimaal 180 te zijn, Bauke’s teller liep op tot 185. Zijn diploma ontving hij per post. Maar of hij er daadwerkelijk iets mee gaat doen kan de Canisius-leerling nog niet zeggen. „Dit jaar doe ik examen Mavo en volgend jaar begin ik met een mbo-opleiding. Ik wil me focussen op de ICT richting. Misschien dat ik daarna doorga met een hbo-opleiding.” Van der Laan zou het jammer vinden als de pupil zijn taaltalent niet zou gebruiken. „Met het Cambridge diploma op zak heb je een enorme voorsprong op hbo-niveau”, zegt hij tegen Vlierman. „Alleen al op Saxion Twente worden meer dan 70 opleidingen in het Engels gegeven. Ik hoop echt dat je daar over nadenkt tegen die tijd.” De directie van de overkoepelende stichting schonk Vlierman een bioscoopbon voor zijn excellente prestatie.