Over ons
Wij zijn Arno en Marieke. Sinds het jaar 2000 zijn we heel gelukkig samen en de trotse ouders van twee uitzonderlijk begaafde tieners. We wisten voor hun geboorte al dat wij zelf uitzonderlijk begaafd zijn en daarom zijn we (naast ons werk als leerkracht en web-developer) allerlei opleidingen en cursussen gaan volgen zodra onze jongens veel te snel door de lesstof gingen. Het was fijn om deze kennis te hebben, maar toch kwamen we erachter dat het ook heel belangrijk is om contact met ontwikkelingsgelijken te creëren en psycho-educatie aan te bieden. Daarom zijn we in 2014 gestart met de HBkids groepen na schooltijd. De vraag was enorm en binnen een half jaar hadden we ruim honderd kinderen in de begeleiding.
We kwamen erachter dat veel kinderen in onze regio vastliepen op school door een hiaat aan kennis. Daarbij kwamen we ook tot de ontdekking dat er in Amerika heel anders tegen hoogbegaafdheid wordt aangekeken dan in Nederland. De methodes in Nederland werkten simpelweg niet (goed genoeg). Wij zijn de hoogbegaafde kinderen gaan benaderen zoals ze dat in Amerika graag zien en dit leek al snel aan te slaan. Zo kwam er een discrepantie tussen de bestaande kennis op scholen en wat er echt bleek te werken. We hebben de afgelopen tien jaar heel hard gewerkt om een opleiding te ontwikkelen en een groot cursusaanbod vorm te geven. Daarnaast stroomden heel veel kinderen van HBkids door naar onze HBplus onder schooltijd. We hebben een team van professionals opgeleid die ons konden helpen met het opzetten van HBplus en het uitbreiden van HBcollege. Gelukkig stonden veel scholen en instanties in onze omgeving open voor een samenwerking, zodat we onze kennis konden verspreiden. Inmiddels gaat het in onze regio een stuk beter met de begeleiding van hoogbegaafde kinderen.
Nu stromen voornamelijk de kinderen door naar HBplus die dreigen vast te lopen, zeer passend maatwerk nodig hebben door hun uitzonderlijke begaafdheid en/of een diagnose hebben die heel lastig kan zijn in combinatie met de hoogbegaafdheid. Deze kinderen zijn soms zelfs uitgeschreven uit het onderwijs en komen bij ons met een persoonsgebonden budget. Als de kinderen wel naar school gaan dan zorgen we voor een goede samenwerking met de school, leerplicht en alle betrokken instanties. Arno is programmeur en heeft een online portaal ontwikkelt zodat er transparantie kan zijn, maar dat er ook rekening wordt gehouden met de privacy. We zijn ons er terdege van bewust dat dit alleen onze regio betreft en daarom hebben we ook een franchiseformule ontwikkelt. Inmiddels zijn er vestigingen bijgekomen:
HBcentrum Itens (Friesland) en HBcentrum Lelystad (Flevoland) Het uitbreiden van ons concept verloopt zeer zorgvuldig. We snappen de noodzaak maar we willen zeker weten dat een vestiging er klaar voor is om onze naam te mogen dragen, voordat er daadwerkelijk kinderen worden aangenomen. In de afgelopen tien jaar hebben we bijna 500 kinderen kunnen helpen. We zijn heel trots dat we kunnen zeggen dat veel van deze kinderen nu weer tevreden naar school gaan en hun plekje in de maatschappij hebben gevonden. Ook bieden we HBkampen aan zodat iedereen toch weer even bij ons terug kan komen om even bij te kletsen of gewoon weer gezellig samen te zijn met ontwikkelingsgelijken. Dit kan ook bij de vrijblijvende inloop op de donderdagochtend van tien tot elf uur.
Met onze eigen kinderen gaat het gelukkig ook heel goed. Het waren tien jaren waarin we het echt ontzettend druk hebben gehad, maar de resultaten maken dit meer dan goed. Onze oudste zoon is aan het studeren en heeft daarnaast genoeg energie over voor een baan als programmeur en nog een bijbaantje. Onze jongste zoon studeert online in Amerika vanuit onze HBplus. Daarna wil hij in Nederland naar de universiteit om psychologie te gaan studeren. Kortom: Onze formule werkt en hier gaan we de komende jaren zeker mee door. Wij hebben zelf steeds meer de helikopterview en de dagelijkse taken worden uitgevoerd door een gespecialiseerd team. We zijn zeer trots dat we deze bekwame mensen tot onze “HB-centrum familie” mogen rekenen.