Anneloes (HBcentrum Flevoland): Help ons om kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden


anneloes hbcentrum flevoland help ons om kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden

Waarom een speciale week voor hoogbegaafdheid in de "week van de Hoogbegaafdheid”?

Dit zou twee jaar geleden ook mijn eerste gedachte zijn geweest. Is dat nou echt nodig al die speciale aandacht voor hoogbegaafdheid?

Ik wist uiteraard wel dat hoogbegaafdheid bestond, maar hoe ingewikkeld kon het zijn? Makkelijk toch als je alles op school zo snel kunt leren!

Nou, deze gedachte verdween bij mij al na het eerste half uur tijdens de opleiding HBprofessional.


Bij een aantal verhalen van medecursisten van de opleiding liepen de rillingen werkelijk over mijn rug. Dit kon toch niet waar zijn! Basisschoolkinderen die niet meer naar school willen, sommige kinderen zelfs al na de eerste week groep 1. Kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen vanwege een bore-out en soms zelfs al met burn-out klachten. Kinderen die uiteindelijk thuis komen te zitten omdat ze overprikkeld raken op school. Kinderen die zich op school of thuis gaan “misdragen” of kinderen die helemaal “UIT” staan. Wat is hier aan de hand?

Sommige hoogbegaafde kinderen kunnen al voordat ze naar school gaan lezen, tellen tot 20 en ook weer terug, kunnen de kleuren al benoemen en weten bijvoorbeeld dat je een banaan geel kleurt, en ze zijn nog maar 2,5 jaar oud. Ouders weten dit en bieden hun kind wat het nodig heeft. (Is dit je kind pushen??)
Hun kinderen staan te trappelen om naar school te gaan. Eindelijk mogen ze nog beter leren lezen, leren schrijven en leren rekenen. Maar wat valt die eerste week school ontzettend tegen!

Eenmaal op school merken deze kinderen al heel snel dat hun leeftijdsgenootjes deze dingen nog niet kunnen en dat hun juf/meester dit ook nog helemaal niet verwacht van de kinderen. Ze vragen bijvoorbeeld aan een klasgenootje een geel potlood om de banaan te kleuren, maar het andere kind geeft blauw. De juf/meester geeft een compliment aan een kind dat een blauwe appel heeft gekleurd.
Erg verwarrend en het hoogbegaafde kind loopt met een heleboel vragen rond waar het geen antwoord op heeft: 'Ik voel me anders!' En het aanpassen aan de groep is begonnen.

Maar waarom laten deze kinderen dan niet gewoon zien wat ze allemaal al kunnen?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een kind twijfelt soms zo erg aan het eigen kunnen dat het liever pas iets laat zien als hij/zij er 100% van overtuigd is dat het antwoord goed is. Het weet vaak niet precies wat er van hem/haar verwacht wordt, durft dit niet te vragen en komt niet tot werken. Er poppen zoveel vragen op in het hoofd dat er niet meer helder nagedacht kan worden.

Ouders uiten hun zorgen bij een eerste rapportbespreking. De leerkracht herkent het niet, gewoonweg omdat het echt niet zichtbaar is in de klas. En gewoonweg omdat er (nog) niet genoeg kennis is over hoogbegaafdheid op scholen en binnen organisaties die met deze bijzondere kinderen werken! Natuurlijk heeft niet ieder hoogbegaafd kind 'problemen' maar soms mist er toch echt wel kennis over onderpresteren en andere belangrijke kenmerken van hoogbegaafdheid.

Daarom is het zo belangrijk dat er aandacht is voor hoogbegaafdheid.

Met de Week van de Hoogbegaafdheid willen we het onderwerp positief onder de aandacht brengen. Wij willen kennis over hoogbegaafdheid verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Want hoogbegaafdheid is een woord dat niet bij iedereen positieve gedachten oproept. Mede hierdoor kunnen hoogbegaafden niet altijd en overal zichzelf zijn en hun talenten optimaal inzetten. En dat is enorm jammer, want hoogbegaafden hebben de maatschappij veel te bieden. Daarom dus deze week met een positieve insteek! https://www.weekvandehoogbegaafdheid.nl/over-de-week-van-de-hoogbegaafdheid/ 7-15 maart 2020

Help ons om kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden!

Kijk op de website https://www.hoogbegaafdheid.nl/ voor ons uitgebreide aanbod voor opleidingen en cursussen voor ouders, docenten, professionals en het uitgebreide aanbod voor kinderen die hulp en begeleiding nodig hebben.


Anneloes Hoving

HBcentrum Flevoland
Flevoland@hbcentrum.nl